De meeste commerciële koffie over de hele wereld wordt gemaakt van Robusta- of Arabica-bonen. Weet je echter wat de derde meest populaire maar toch bijzondere soort bonen is? Nou, dat is een van de minder bekende soorten koffiebonen die bekend staat als Liberica. Vandaag beantwoorden we de vraag: Wat zijn Libericas-koffiebonen?”

  • Liberica-koffiebonen zijn wereldwijd de derde meest geconsumeerde soort koffiebonen, na Robusta en Arabica.
  • Deze bonen zijn groot van formaat en onregelmatig gevormd. Ze hebben een fruitig, bloemig aroma en een houtachtige smaak.
  • Liberica wordt voornamelijk verbouwd in West-Afrika (Liberia) en Azië omdat deze koffiebonen het goed doen in deze klimaten.
  • Het is ook bekend dat Liberica een complexe en aromatische melange heeft die verschilt van elk ander type koffie.

Laten we meer te weten komen over enkele van de zeldzaamste koffiebonen die er zijn!

Het is een veel grotere plant/boom dan welke andere soort dan ook, groeit tot 20 meter hoog en levert aanzienlijk grotere koffiebonen op dan andere soorten.

Liberica is de op twee na populairste koffie ter wereld, goed voor 2 procent van de wereldconsumptie van arabica-reuzen (ongeveer 75 procent) en Robusta (ongeveer 20 procent).

Hij maakt nog steeds koffie. Het is bruin en van nature bitter. Het bevat ook een hoog gehalte aan cafeïne.

Het Westen is er niet in geslaagd om het te krijgen, misschien vanwege de moeilijke beschikbaarheid en onsmakelijke smaak.

Het is nog steeds erg populair in bepaalde landen, vooral vanwege de goedkope manieren om koffie te verkopen, zoals oploskoffie.

Herkomst Liberica Koffieplant

Liberica is de oorsprong van Liberica-koffie, die ook in West-Afrika wordt gevonden. Dit geeft Liberia zijn naam.

De Liberica-koffieplant verspreidde zich vervolgens van Liberia naar West-Afrika naar de rest van de wereld in de jaren 1890.

Tegelijkertijd promootten Zuidoost-Aziatische landen zoals de Filippijnen en Indonesië de Liberica-plantenteelt.

Liberica kon marktaandeel winnen door de verspreiding van koffieroest, een van de vele redenen.

Hemeileia vastatrix, een schimmel die ervoor zorgt dat koffieplanten hun bladeren verliezen en voorkomt dat ze koffiebonen produceren, was niet resistent tegen Arabica-koffieplanten.

Liberica is echter gewend aan warme klimaten en hoge temperaturen en gedijt goed op lage hoogten, waardoor Liberica-planten veel sterker zijn dan ze in staat zijn geweest om ziekten en plagen te bestrijden.

Frankrijk stimuleerde in die periode de aanplant van Liberica-bonen in de Filippijnen.

Als gevolg hiervan is het Zuidoost-Aziatische land een populaire koffieleverancier geworden die hun economie heeft aangedreven.

De schimmelepidemie duurde niet lang en de Arabica-planten begonnen zich te herstellen. Dit zette de Liberica-planten effectief op de achterbank.

De Kenmerken Van Liberica

Gonzalo Hernandez is de eigenaar en manager van Coffea diversa, een koffieboerderij in Costa Rica die meer dan 700 verschillende botanische koffiesoorten verbouwt. Hij stelt dat Liberica tegenwoordig overal in tropisch Afrika in het wild voorkomt.

Het is echt een sterke koffieplant, zegt hij. Het gedijt in de zuidelijke Costa Rica-omstandigheden van Coffea Diversa.

We hebben een paar natuurlijke mutaties die ook spontaan zijn opgetreden in Coffea diversa. Er is een natuurlijke mutatie die rijpe kersen creëert die geel zijn, en een andere die rijpt om roze te worden, voegt hij eraan toe.

Liberica-bomen dragen kersen tot vijf jaar nadat ze zijn gezaaid. Ze worden hoog, met weinig bomen die wel 17 meter hoog worden, waardoor het moeilijk is om kersen te plukken.

De bladeren en kersen zijn ook beduidend groter dan die van robusta en Arabica. Liberica-bladeren kunnen wel 30 centimeter breed worden, en de kersen van de soort kunnen bijna twee keer zo groot zijn als de andere twee als ze volwassen en rijp zijn.

Ook is de verhouding van pulp tot perkament voor liberica ongeveer 6

Ze zegt dat sommige mensen naar jackfruit smaken, wat nu een bekende vleesvervanger is. Jackfruit komt vrij veel voor in Zuidoost-Azië. De smaken die we in liberica krijgen, worden bijna altijd vaker gedefinieerd als jackfruit dan citrus- of steenfruit.

Natuurlijk verwerkte liberica bevat deze delicate tonen van jackfruit, terwijl het gewassen proces meer citrus- en bloemige smaken geeft, of zelfs meer traditionele smaken, zoals chocolade.

Daarnaast zijn Liberia’s andere opmerkelijke smaakkenmerken een aanhoudend mondgevoel en een aanhoudende zoetheid. Liberica wordt vaak gekarakteriseerd als zoeter dan Arabica. Liberica-zaden zijn poreus en kunnen meer suiker uit het slijm halen.

Hoe Smaakt Liberica-koffie?

Liberica-koffie heeft de smaak van donkere chocolade, een zachte afdronk en aroma’s van nootachtig en rokerig, bloemig en kruidig.

Het combineert eigenlijk alle eigenschappen waar koffieliefhebbers van houden: vol, cafeïneachtig en natuurlijk bitter.

Hoewel Liberica-koffie niet zo bekend is in het Westen, genieten sommige landen er nog steeds van.

Liberica kan de perfecte keuze voor u zijn als oploskoffie uw ding is, of als u op zoek bent naar budgetvriendelijke opties.

Liberica-koffie neemt momenteel ongeveer 3 procent van de wereldwijde koffiemarkt in beslag. Het is omdat het zeldzaam en moeilijk te vinden is.

Hoeveel Cafeïne Zit Er In Liberica Coffee?

Zoals we eerder vermeldden, heeft Liberica het laagste gehalte aan cafeïne van alle andere koffiebonen. Robusta is het meest cafeïnerijk, met 2,26 gram per 100 gram. Arabica komt op de tweede plaats, met 1,61 gram cafeïne per 100 gram bonen. Liberica heeft slechts 1,23 g cafeïne per 100 g bonen.

Wat Is Het Verschil Tussen Arabica, Robusta En Liberica?

Het klassieke smaakprofiel van Liberica en Robusta-koffie lijkt sterk op elkaar, terwijl Arabica enigszins verschilt van de twee soorten bonen.

Koffieliefhebbers weten dat Robusta en Liberica de voorkeur geven aan een donkere, aardse en gedurfde smaak, terwijl Arabica meestal een zachtere en zoetere smaak heeft.

Los daarvan hebben Liberica-bonen een rokerige geur, identiek aan durian, hoewel je enkele van de fruitige hoogtepunten kunt ontdekken die deze koffiebonen hebben.

Er zijn meer dan 100 soorten koffie, maar de meest populaire zijn Robusta en Liberica. Dit is wat elk zijn uniekheid geeft.

Arabica

Arabicabonen hebben een zoetere en lichtere smaak met zoete en fruitige tonen en een delicate zure smaak.

Deze koffiebonen, die donkerder en ovaal van vorm zijn, werden later gevonden in Indonesië (Oost en Centraal), Brazilië, India en Afrika (Centraal en Oost).

Hoewel dit type koffiebonen niet te veel cafeïne bevat, kan het lichte tot middelzware kopjes leveren.

Om thuis te genieten van de voortreffelijke smaak van Arabica-koffie, maal je de hele bonen voordat je ze zet.

Robusta

Robusta bonen zijn gemaakt van volle cups met een zure en bittere smaak met tonen van nootachtig en chocolade.

Deze koffiebonen hebben een ronde vorm en zijn bleek en droog.

Robusta kan ook gemengd worden met suiker of melk. Daarom zijn Robusta-koffiebonen perfect voor het maken van ijskoffie, waar we allemaal dol op zijn tijdens warme zomerdagen.

Liberia

Liberica-koffiebonen lijken een licht rokerige en houtachtige smaak te hebben met bloemige en kruidige hints en zijn meestal een beetje bitter.

Desalniettemin, op basis van de ervaring van Liberica-fans, hebben Liberica-bonen doorgaans een licht verbrande smaak (zoals vloeibare tabak) wanneer ze niet op de juiste manier zijn gebrouwen.

Liberica-bonen zijn qua uiterlijk gemakkelijk te herkennen aan hun druppelvormige, asymmetrische vorm.

Liberica is een geweldige espresso vanwege het sterke aroma.

Excelsa Liberica Of Een Ander Type?

Excelsa werd tot 2006 als een individuele koffiesoort beschouwd, toen het werd geclassificeerd als een Liberica-type.

Het kan ook op hoge bomen groeien en heeft een vergelijkbare vorm als een boon. Het heeft een mix van licht en donker gebrand aroma en is goed voor 7% van de wereldwijde koffieproductie.

Waar Kan Ik Liberica-koffiebonen Kopen?

Het is wat moeilijker om Liberica-bonen te kopen, maar er zijn een paar plaatsen waar u met vertrouwen kunt kopen.

Het is beter om Liberica-koffiegemalen te kopen als u Liberica-koffie thuis wilt maken, omdat het zo zeldzaam is.

Maal de benodigde hoeveelheid per portie om een optimale versheid te garanderen.

Er zijn maar heel weinig Liberica-koffieproducenten over de hele wereld.

Deze Liberica-bonen vind je in ieder geval nog in de genoemde landen:

Maleisië

Maleisië is de grootste producent van Liberica-bonen.

Liberica-koffie wordt het best genoten in dit land.

Deze zeldzame bonen worden verkocht in Maleisische coffeeshops, kopitiams genaamd. Bij deze winkels kun je ook Liberica koffie zetten.

Filippijnen

De Filipijnse regio’s Cavite, Batangas en Batangas staan bekend om hun Liberica-bonen. Deze bonen zijn goed voor 4 procent van de koffieoogst van het land.

Het is op veel plaatsen in de Filippijnen te vinden onder de naam Kapeng Barako Coffee.

De oudere generaties Filippino’s geven de voorkeur aan een mengsel van sterke, rijke Barako-koffie en muscovadosuiker.

  • Help mee om deze bedreigde diersoort te redden
  • Aroma: Bloemig en fruitig
  • Smaak: licht rokerig
  • Smaakprofiel verandert voortdurend na het brouwen – zoals goede rode wijn in het glas
  • Lage tot gemiddelde cafeïne (Liberica). – Laag zuur
  • Beperking van de overige vier soorten koffiebonen
  • De grootste koffiebonen van elke soort
  • Directe handel
  • Deze koffie wordt ook wel “Barako” genoemd
  • 1 pond

Indonesië

Europese kolonisten brachten ook Liberica-bonen naar Indonesië. Liberica is vandaag de dag nog steeds te zien.

Robusta-planten vallen meer op omdat ze minder onderhoud vergen. Liberica-bonen kunnen echter nog steeds worden verbouwd in de provincies Riau en Jambi.

En je kunt ze krijgen bij de meeste kleine boerenwinkels.

Is Liberica Stilaan Aan Het Uitsterven?

Liberica wordt nog steeds verbouwd, dus er is geen gevaar dat het snel zal verdwijnen, ook al is de teelt niet zo wijdverbreid als vroeger. Voor wilde soorten is het een ander verhaal.

Door klimaatverandering verdwijnen wilde koffieplanten, evenals meer gangbare koffiesoorten, zoals Robusta en Arabica.

De gecultiveerde vorm van Liberica wordt gehybridiseerd, waardoor de kans groter is dat deze volledig zal verdwijnen. Deze kruising levert een Liberica ondersoort op die veel korter groeit en dus makkelijker te oogsten is.

Deze hybride koffiebonen zijn ook smaakvoller en minder robuust. Veel kwekers beginnen zich te wenden tot deze Liberica-hybride in plaats van een raszuivere, wat de productie van raszuivere Liberica nog ongebruikelijker maakt.

De recente hernieuwde opkomst van koffieroest eiste ook een grote tol van in Libericas geteelde koffie. Liberica verdwijnt snel in zowel het wild als de boerderijen. Hoewel de Filippijnse regering grote vooruitgang heeft geboekt bij het afremmen van deze achteruitgang, zullen toekomstige generaties kunnen genieten van Liberica-koffie.

Gevolgtrekking

Hoewel Liberica-koffiebonen vrijwel onbekend zijn (ze vertegenwoordigen slechts ongeveer 3 procent van de wereldwijde koffiemarkt), hebben ze nog steeds een aantal unieke smaak- en smaakkenmerken.

Liberica-koffie biedt een uitstekend aroma met hints van bloemige, aardse en rokerige smaken, en hoewel sommige koffieliefhebbers het te intens vinden, beschouwen anderen Liberica als een ontdekking.

Als je het ons vraagt, raden we je aan om je dagelijkse koffieroutine op te fleuren met ongeveer 10 procent Libericas-koffie.

U krijgt niet alleen een nieuw smaakprofiel dat u kunt gebruiken om uw gebruikelijke routine te doorbreken, maar u zult ook het hoofddoel van Liberica-koffiebonen kunnen zien.

Dus, heb je ooit de kans gehad om Libericas-koffie te proberen?

Douwe Egberts Filterkoffie Aroma Rood Blond (3.5 Kilogram - Intensiteit 04/09 - Light Roast Koffie) - 6 x 500 Gram
  • Douwe Egberts Aroma Rood Blond is een variant op je vertrouwde Aroma Rood. Door...
  • Smaakintensiteit 04 (schaal 01-09) dankzij licht gebrande Arabica koffiebonen
  • Smaaksegment Verfijnd, karaktervolle en zachte koffie met een delicaat rond en...
  • Snelfiltermaling voor het zetten van koffie met een filterapparaat of...
  • Inclusief 120 Douwe Egberts Waardepunten om te sparen voor unieke koffie- en...
Sale
Douwe Egberts Koffiecups Espresso Krachtig Voordeelverpakking (200 Koffie Capsules - Geschikt voor Nespresso* Koffiemachines - Intensiteit 10/12 - UTZ Gecertificeerd) - 10 x 20 Cups
  • Intens van begin tot eind. Deze espresso blend combineert de kruidige zoetheid...
  • Gemaakt van een blend van Arabica en intense Robusta koffiebonen
  • Smaakintensiteit 10 (schaal 01-12) voor een krachtige smaak
  • Espresso koffie capsules te gebruiken in Nespresso* koffiemachines, 40 ml per...
  • Afkomstig van een UTZ gecertificeerde koffieplantage
Sale
Douwe Egberts Koffiecups Lungo Intens Voordeelverpakking (200 Koffie Capsules - Geschikt voor Nespresso* Koffiemachines - Intensiteit 8/12 - UTZ Gecertificeerd) - 10 x 20 Cups
  • In deze melange is het kruidige karakter van Robustabonen met de zoetheid van...
  • Gemaakt van een blend van kwalitatieve Arabica en intense Robusta koffiebonen
  • Smaakintensiteit 08 (schaal 01-12) voor een milde smaak met het kruidige...
  • Lungo koffie capsules te gebruiken in Nespresso* koffiemachines, 110 ml per...
  • Afkomstig van een UTZ gecertificeerde koffieplantage
Sale
Nescafé Dolce Gusto capsules Lungo - voordeelverpakking - 90 koffiecups - geschikt voor 90 koppen koffie - Dolce Gusto cups
  • Medium-dark roast koffie
  • Een krachtige aroma en een rijke cremalaag
  • Versgemalen premium koffie in luchtdichtverpakte capsule
  • Bereidt onder hoge druk
  • Meer dan 30 koffievariaties
  • Dolce Gusto cups
Douwe Egberts Koffiecups Lungo Decaf (100 Capsules - Geschikt voor Nespresso* Koffiemachines - Intensiteit 06/12 - Cafeïnevrije Koffie - UTZ Gecertificeerd) - 10 x 10 Cups
  • De optimale branding van deze verfijnde melange van Arabica- en Robustabonen...
  • Gemaakt van een blend van Arabica en intense Robusta koffiebonen
  • Smaakintensiteit 06 (schaal 01-12) voor een milde smaak met een hint van...
  • Lungo koffie capsules te gebruiken in Nespresso* koffiemachines, 110 ml per...
  • Afkomstig van een UTZ gecertificeerde koffieplantage
Douwe Egberts Koffiebonen Aroma Variaties Mocca (2 kg, Intensiteit 07/09, Mocca Koffie), 4 x 500 g
  • Douwe Egberts Aroma Variaties Mocca, een intense en volle melange. Op subtiele...
  • Smaakintensiteit 07 (schaal 01-09) dankzij de blend van Arabica en Robusta...
  • Smaaksegment Intens, volle en rijke koffie met een plezierige nasmaak van mokka
  • Koffiebonen voor het zetten van zwarte koffie, melkkoffie en espresso met...
Sale
Douwe Egberts Koffiecups Lungo Sterk Voordeelverpakking (200 Koffie Capsules - Geschikt voor Nespresso* Koffiemachines - Intensiteit 10/12 - UTZ Gecertificeerd) - 10 x 20 Cups 104.00 g
  • Smaakintensiteit 10 (schaal 01-12)
  • Lungo variant (110 ml)
  • Te gebruiken in Nespresso* koffiemachines
  • Merk van een derde partij die niet verbonden is met JACOBS DOUWE EGBERTS
Segafredo Koffie espresso - Intermezzo, 8x1000g bonen
  • Een krachtige koffie die zich met kruiden, structuur en uitstekende overvloed...
  • Dit product bevat uitsluitend geheel, geroosterde koffiebonen
  • 100% ongemalen geroosterde koffie
  • Sterk, houtachtig en kruidig
  • Inhoud: 1 kg
Melitta Bella Crema, Koffiebonen, 100% Arabica, 1kg
  • Volledige koffiebonen geschikt voor de koffieautomaat of na het malen in de...
  • Volledig mondig, zacht aroma – niet te sterk en niet te zwak. Laag...
  • 100% Arabica, gemiddelde roostgraad (dikte 3), individuele samenstelling en...
  • Voor het bewaren van het aroma van de koffie in de verpakking, sluiten met...
  • Inhoud: 1 kg Melitta BellaCrema LaCrema, hele bonen, dikte 3, 100% Arabische...
Douwe Egberts IJskoffie Ice Cappuccino - Koffie met Melk en een Vleugje Cacao (12 Blikjes - 100% Arabica Koffie - Ice Coffee) - 12 x 250 Milliliter
  • Douwe Egberts Ice Cappuccino is een heerlijke ijskoffie met melk en een volle...
  • Unieke blend van kwalitatieve 100% Arabica koffiebonen
  • Vol en romige smaak van cappuccino met melk en een vleugje cacao
  • Zachte melkkoffie om ijskoud van te genieten
  • Naast Ice Cappuccino ook verkrijgbaar als Douwe Egberts ijskoffie in de smaken...