Misschien wilt u, net als wij, de energieboost die cafeïne kan bieden, maar maakt u zich zorgen over de bijwerkingen.

Als dit het geval is, moet u weten hoeveel cafeïne u binnenkrijgt via voedsel en dranken.

Het antwoord lijkt simpel: drink niet te veel koffie, dan komt het wel goed.

De realiteit is echter veel gecompliceerder.

We willen dat u weloverwogen beslissingen kunt nemen over uw cafeïneconsumptie.

Ook,

Een Deel Van Het Cafeïnegehalte Kan Worden Verborgen

Je hebt waarschijnlijk al minder frisdrank, koffie en thee gedronken als je probeert af te vallen. De stiekeme stimulans kan echter op onverwachte locaties verschijnen.

Het is niet vereist dat fabrikanten het cafeïnegehalte op voedingsetiketten vermelden. Dit maakt het moeilijk om te weten of een product het stimulerende middel bevat en hoeveel.

Deze 12 cafeïnebronnen – sommige verborgen, sommige bizar – zouden je de kriebels kunnen geven.

Lees verder om meer te weten te komen over de top acht cafeïnehoudende dranken en voedingsmiddelen die u in uw dagelijkse voeding kunt opnemen.

1. De Meest Populaire Bron Van Cafeïne Is Koffie

De gemiddelde Amerikaan consumeert meer koffie dan welke andere maaltijd of drank dan ook. Het is goed voor minstens 64% van het totale verbruik. Dat is meer dan drie keer het bedrag dat wordt bijgedragen door thee, de op één na grootste bron.

Het is de voor de hand liggende plek om te beginnen als u uw cafeïne-inname wilt verminderen. Let goed op hoe je het doet. Er zijn veel factoren die de hoeveelheid cafeïne in verschillende koffiesoorten kunnen beïnvloeden. Sommige van deze veranderingen zullen u misschien verbazen.

Het is mogelijk om een groot verschil te maken in het type koffieboon. Robusta heeft een hoger gehalte aan cafeïne dan Arabica. Het maakt niet uit in welk braadniveau, soort of regio je zit, het kan een groot verschil maken.

Dan is er het brouwtype en de portiegrootte om te overwegen. Als u uw koffie gewoonlijk in een coffeeshop haalt, ga er dan niet vanuit dat er een normale hoeveelheid cafeïne in zit.

Een coffeeshop kan brouwen van 58 mg tot 185 mg (de laatste is voor een dubbele opname), omdat grootte ertoe doet.

Espresso heeft een hogere hoeveelheid cafeïne dan andere koffiesoorten. Laat je hierdoor niet voor de gek houden. De cafeïne in espresso is geconcentreerd in minder vloeistof en wordt sneller geconsumeerd. In feite bevat een normale kop infuuskoffie meer cafeïne.

Een enkele espresso geeft je ’s ochtends een boost van cafeïne. Zorg ervoor dat u de portiegrootte nogmaals controleert bij uw barista!

2. Cafeïne Is Nog Steeds Aanwezig In Cafeïnevrije Koffie.

Dat is fantastisch dat je bent overgestapt op cafeïnevrije koffie om je cafeïne-inname te beperken. Dit is geen gratis pas om zoveel koffie te consumeren als je hartje begeert. Omdat er nog steeds cafeïne in zit, moet je in de gaten houden hoeveel je drinkt.

Om wettelijk als cafeïnevrij te worden bestempeld, moet een koffie ten minste 97,5 procent van zijn natuurlijke cafeïnegehalte hebben verwijderd. Er zijn echter geen eisen die stellen dat op de etiketten moet staan hoeveel cafeïne er nog over is.

Zoals we hebben gezien, varieert de hoeveelheid afhankelijk van de soort koffieboon. Als je je eigen cafeïnevrij maakt, controleer dan de bonen en de portiegrootte.

Zoals bij elke koffie, gelden dezelfde zorgen als u donkere cafeïnevrije bonen koopt in een coffeeshop. Het cafeïnegehalte kan van plaats tot plaats verschillen.

In 2006 kochten onderzoekers van de Florida University tien kopjes cafeïnevrije koffie. Het cafeïnegehalte in de drankjes van 454 gram varieerde van 8,6 tot 13,9 mg.

De onderzoekers concludeerden dat iemand die 5 tot 10 kopjes cafeïnevrij drinkt, dezelfde hoeveelheid cafeïne kan consumeren als 1 of 2 kopjes normale koffie.

Hoewel overschakelen op cafeïnevrij een geweldige manier kan zijn om minder cafeïne te gebruiken, betekent dit niet dat je cafeïnevrij bent.

3. Thee Bevat Meer Cafeïne Dan Koffie.

Thee, na koffie, is de meest voorkomende bron van cafeïne in de voeding van mensen. Thee is goed voor 18% van de cafeïne-inname van de gemiddelde Amerikaan.

In feite bevat thee meer cafeïne dan koffie per droog gewicht. Thee daarentegen heeft een lager cafeïnegehalte omdat het aanzienlijk meer wordt verdund dan koffie. De typische kop zwarte thee bevat 40 mg cafeïne, vergeleken met 105 mg in infuuskoffie.

Net als bij koffie wordt de hoeveelheid cafeïne in je kopje thee bepaald door verschillende factoren.

Het cafeïnegehalte varieert tussen soorten en zelfs de leeftijd van het blad heeft invloed. Jongere bladeren hebben vaak een hogere cafeïneconcentratie dan bladeren die verderop in de plant zijn geoogst.

Het cafeïnegehalte in afgewerkte dranken zal toenemen als u meer thee per kopje gebruikt. Voor een kopje zwarte thee heb je ongeveer 3 gram theeblaadjes nodig. Witte thee heeft misschien maar twee derde van die hoeveelheid nodig.

Andere overwegingen zijn de temperatuur van het water dat wordt gebruikt om de thee te maken en de tijdsduur dat het wordt toegediend. Bij hogere brouwtemperaturen komt er meer cafeïne vrij.

Ten slotte heeft cafeïne in thee een ander effect op het lichaam dan cafeïne in koffie. Dit komt door de aanwezigheid van antioxidanten en een aminozuur dat bekend staat als L-theanine in thee.

De L-theanine en antioxidanten verminderen de opname van cafeïne. De combinatie zorgt voor een langere tijd van aandacht zonder een crash naar het einde toe.

Dit zijn enkele theeën die cafeïne bevatten waar je misschien nog nooit van hebt gehoord:

Matcha thee

Matcha is bijna net zo cafeïnerijk als koffie, omdat het wordt gemaakt van groene theebladeren. Een kopje van 227 gram bereide matcha bevat ongeveer 70 milligram matcha. Matcha-drinkers melden vaak dat ze zich wakkerder en alerter voelen nadat ze zijn overgestapt op matcha.

Yerba mate

Yerba mate is een antioxidantrijke kruidendrank met een krachtige punch. Een kopje van 227 gram bevat 85 milligram cafeïne, wat vergelijkbaar is met het cafeïnegehalte van sommige van je favoriete koffiedranken.

Komboecha

Sommige kombuchamakers gebruiken cafeïnehoudende thee als onderdeel van hun melange. Afhankelijk van de smaak bevat Health-Ade kombucha bijvoorbeeld 8 tot 15 milligram cafeïne per portie, terwijl GTs Living Foods 4 tot 8 milligram cafeïne per portie van 227 gram biedt.

4. Frisdrank

4 Frisdrank

We weten allemaal dat cola cafeïne bevat. Hoeveel cafeïne is er?

Het hangt allemaal af van wat voor soort cola je koopt. Onze website bevat een cafeïnecalculator. We hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar colatypes en het cafeïnegehalte van 340 gram gemeten met zowel retail- als grote merkenlabels.

Volgens hun ranglijst is Pepsi One de meest populaire van alle cafeïnedragers. Bij analyse in een laboratorium werd ontdekt dat het maar liefst 57,1 mg cafeïne bevatte. Dit is te vergelijken met slechts 10,3 mg in Ritz Cola, de minst cafeïnehoudende merkcola, en 4,9 mg in het huismerk IGA Cola.

Maar waarom zit cafeïne überhaupt in cola?

Oorspronkelijk was het afgeleid van de kolanoot, die in traditionele keukens werd gebruikt. De noot wordt echter al heel lang niet meer in cola gebruikt. Cafeïne wordt volgens drankfabrikanten gebruikt om de smaak te vervangen.

Veel wetenschappelijke onderzoeken hebben echter weinig aanwijzingen gevonden dat cafeïne de smaak verbetert. Keast en Riddell voerden in 2006 meer dan 1.600 smaaktesten uit. Ze ontdekten dat proevers het verschil niet konden zien tussen cafeïnehoudende en cafeïnevrije cola.

Er is beweerd dat cafeïne aan cola wordt toegevoegd vanwege de verslavende eigenschappen. Dus daar heb je het: je kunt overstappen op niet-cafeïnevrije cola zonder in te boeten aan smaak.

5. Sommige energiedrankjes bevatten extreem veel cafeïne.

De energieverhogende effecten van cafeïne maken het niet verwonderlijk dat het een veelgebruikt ingrediënt is in energiedrankjes. Het verschil in cafeïnehoeveelheden tussen merken is echter verrassend.

Red Bull, de bekendste energiedrank ter wereld, heeft een schrikbarend laag cafeïnegehalte.

Het bedrijf koos er enkele jaren geleden voor om het cafeïnegehalte van hun goederen te beperken tot 80 mg per 8,4 vloeibare ounces. Het bevat minder cafeïne dan gewone zelfgebrouwen dripkoffie.

Veel andere energiedrankbedrijven hebben echter voor een andere strategie gekozen. Deze energieshots bevatten veel cafeïne en zijn bedoeld om in kleine hoeveelheden te worden ingenomen.

Namen als Monster Hitman Sniper en Ammo worden geassocieerd met cafeïnegebruik omdat men denkt dat het mannelijk is. Munitie is 28 g groot, maar bevat 171 mg cafeïne. Dit is meer dan het dubbele van de hoeveelheid in één blikje Red Bull.

De hoeveelheid cafeïne die de meeste gezonde personen kunnen innemen zonder negatieve effecten te ervaren, wordt doorgaans geschat op tussen de 300 en 400 mg per dag. Slechts twee kleine blikjes munitie zouden je over de ondergrens duwen. Wat nog belangrijker is, je zou je hele dagelijkse hoeveelheid in twee geconcentreerde doseringen consumeren.

Het is ook cruciaal om te beseffen dat, naast cafeïne, energiedranken een verscheidenheid aan aanvullende stoffen bevatten. Deze aanvullende stoffen kunnen van invloed zijn op hoe cafeïne door het lichaam wordt opgenomen. Guarana is een kruidensupplement dat het vermogen van het lichaam om cafeïne te metaboliseren verhoogt.

Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het consumeren van cafeïnerijke energiedrankjes.

Voedingsmiddelen Die Energie Stimuleren

De populariteit van maaltijden met cafeïne, die voor een energieboost zorgen, wordt steeds populairder. Er zijn veel voedingsmiddelen die cafeïne bevatten, zoals eiwitrepen en snackrepen, snelle maaltijden en yoghurt, evenals enkele ongebruikelijke opties zoals zonnebloempitten, ossenhaas, kauwgom en pepermuntjes. Cafeïne wordt vaak als ingrediënt op het etiket vermeld en de hoeveelheid cafeïne in elke portie wordt gespecificeerd, dus er mogen geen verrassingen zijn.

6. Yoghurt

7. Graan

Je kopje ontbijtgranen of je kopje koffie voor het werk kan meer cafeïne bevatten dan je dacht. Cocoa Pebbles bevat 1 mg cafeïne per 3/4 kop. Dit is erg klein.

8. Voedsel Met Chocoladesmaak

Omdat cacaobonen, een natuurlijke bron van cafeïne, worden gebruikt in chocolade en andere voedingsmiddelen en dranken met chocoladesmaak, bevat alle chocolade cafeïne.

De hoeveelheid aanwezige cafeïne wordt bepaald door de hoeveelheid cacao in het product.

Starbucks 454 gram (475 ml) Grande warme chocolademelk bevat bijvoorbeeld 25 mg cafeïne.

Cafeïnevrije warme chocolademelkdranken zijn verkrijgbaar bij bedrijven zoals Swiss Miss en Nestle.

Donkere chocolade heeft een hoger cafeïnegehalte dan melkchocolade

De cacaoboon, waarvan chocolade is afgeleid, is een andere natuurlijke bron van cafeïne. In vergelijking met de andere items op deze lijst, is het vrij matig dat een normale cacaoboon minder dan 20% van de cafeïne bevat die in een enkele koffieboon wordt aangetroffen.

Net als andere natuurlijke bronnen van cafeïne, hangt de hoeveelheid cafeïne die je krijgt van veel factoren af. Zowel het type boon als de duur van de fermentatie hebben invloed.

Een andere variabele is hoe de bonen worden bereid. De schil en het membraan van de cacaopod bevatten het grootste deel van de cafeïne. Het is mogelijk om te verwachten dat er zeer weinig cafeïne overblijft als beide componenten worden verwijderd voordat de boon kan worden verwerkt.

Als je niet gevoelig bent voor cafeïne, kun je waarschijnlijk leven zonder te weten hoeveel er in je chocoladereep zit. Volgens de FDA bevat 100g pure chocolade 43mg cafeïne en 100g melkchocolade bevat 20mg.

Over het algemeen geldt: hoe donkerder de chocolade, hoe meer cacaobestanddelen – en dus cafeïne het bevat. Witte chocolade is het beste voor diegenen die een zoetekauw zijn, maar geen cafeïne willen innemen. Het is gemaakt met het vet van de cacaoboon, bekend als cacaoboter, in plaats van cacaopoeder. Het eindproduct zal zeer weinig of geen cafeïne bevatten.

Chocolade koekjes

Het cafeïnegehalte in chocoladekoekjes wordt voornamelijk verkregen uit de chocolade die eraan wordt toegevoegd als extra bonus voor een van Amerika’s lekkerste snoepjes. Een kopje melkchocoladestukjes bevat 33,6 mg cafeïne. De kleine hoeveelheid cafeïne in je koekje is dus verwaarloosbaar.

Melk met chocolade

Denk nog eens goed na als je je zorgen maakt over een energieboost van je glas chocolademelk. Een kopje chocolademelk bevat 2,5 mg cafeïne. Een portie van 397 gram kant-en-klare Nesquik chocolademelk daarentegen bevat 37 gram suiker, wat hoger is dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor mannen en vrouwen.

Oreo’s

Cafeïne kon Oreos binnensluipen, een favoriet koekje dat in de winkel wordt gekocht. Maar het is niet genoeg. Eén standaard Oreo bevat 1,3 mg cafeïne.

9. Cafeïne is te vinden in gearomatiseerd ijs.

Het zal je misschien verbazen dat ijs met chocolade- of koffiesmaak cafeïne bevat.

Het cafeïnegehalte van koffiearoma’s is hoger dan dat van chocolade. Hagen Dazs koffieroomijs heeft een cafeïnegehalte van 29 mg. Het wordt geleverd in een portie van 113 g. Dezelfde hoeveelheid Hagen Dazs chocolade-ijs heeft minder cafeïne dan de andere.

Hetzelfde kan gezegd worden van yoghurt en bevroren yoghurt.

Als koffie of chocolade in de smaakstof wordt opgenomen, bevat het eindproduct waarschijnlijk cafeïne.

Maar yoghurt of ijs bevatten zelf geen cafeïne. Dit betekent dat je van veel smaken kunt genieten zonder je zorgen te maken over je cafeïne-inname.

10. Groenten Kunnen Het Cafeïnegehalte Beïnvloeden

Wist je niet dat groenten cafeïne bevatten? Omdat ze dat niet doen. Bepaalde groenten hebben echter het vermogen om de snelheid waarmee ze door het lichaam worden opgenomen te verhogen of te verlagen.

In een onderzoek uit 1992 bleken koolsoorten (waaronder spruiten en broccoli, bloemkool en rucola) de opname te verhogen. De experts veronderstelden dat dit te wijten was aan het feit dat je darmen meer doorlaatbaar werden na het consumeren van dit soort groenten. Ze nemen daardoor sneller cafeïne op.

Als je denkt dat dit een excuus is om je spruitjes niet te eten, denk dan nog eens goed na! Het was tijdelijk. Cafeïne werd sneller opgenomen in de bloedbaan van deelnemers die drie uur later een brassica-dieet hadden gegeten. Het gat werd vergroot tot 12 uur, maar had geen effect.

Aan de andere kant hadden sommige groenten het tegenovergestelde effect. Het is aangetoond dat bijtende groenten, zoals selderij, wortelen, venkel en pastinaak, de gevoeligheid voor cafeïne verminderen.

11. Guarana

Cafeïne, een van de methylxanthinen die in de Guarana-plant worden aangetroffen, lijkt sterk op cacaobonen.

Onderzoek heeft aangetoond dat guarana kan worden gebruikt om de energie te verhogen, te beschermen tegen obesitas en hoge bloeddruk te voorkomen.

Bedrijven gebruiken Guarana-extract als voedselingrediënt in energiedrankjes, energierepen en frisdranken.

Guarana is een natuurlijke cafeïnebron die wordt gebruikt als voedingssupplement bij de vervaardiging van energiedranken, frisdranken en voedingssupplementen op basis van kruiden.

12. Kauwgom

Kauwgom, een zachte en rubberachtige substantie gemaakt van boomsap, wordt van oudsher gemaakt van kauwgom.

Het is geen natuurlijke bron voor cafeïne, maar fabrikanten kunnen het in hun producten gebruiken. Kauwgom is hierdoor populair geworden onder sporters en anderen die op zoek zijn naar een energieboost.

Volgens studies wordt cafeïne in kauwgom aanzienlijk sneller opgenomen dan cafeïne in capsules. Er wordt gedacht dat de kauwgom cafeïne veel sneller opneemt dan capsules vanwege de snelle opname door de mondslijmvliescel van de binnenkant van de wang.

Cafeïne helpt atleten om beter te presteren. Cafeïnehoudende kauwgom en andere cafeïnebronnen zijn verboden stoffen door de National Collegiate Athletic Association (NCAA).

Cafeïnebevattende kauwgom kan uw alertheid en aandachtsspanne verbeteren. RunGum bevat 50 mg cafeïne in twee stukken.

Gevolgtrekking

We hopen dat je genoten hebt van deze verzameling cafeïnefeiten.

Matiging in het gebruik van cafeïne is prima en kan zelfs heilzaam zijn. Te veel cafeïne kan echter gevaarlijk zijn voor uw gezondheid. We denken dat het delen van informatie over de voedingsbronnen van cafeïne ons allemaal zal helpen om onze inname en onze gezondheid te reguleren.

Bevatten Suikerhoudende Dranken Cafeïne?

Cafeïne wordt vaak aangetroffen in energiedrankjes en guarana, maar het kan ook worden gevonden in ogenschijnlijk cafeïnevrije dranken zoals sommige frisdranken of gearomatiseerde melk. Het cafeïnegehalte in dranken zoals Coca-Cola en Mountain Dew ligt tussen de 20 en 40 mg per 227 gram.

Frisdranken vormen ongeveer 16% van de Amerikaanse cafeïneconsumptie. Ze zijn ook populairder onder jongeren. Deze drankjes mogen niet overmatig worden geconsumeerd en worden niet aanbevolen voor ontspanning voor het slapengaan.