Hoe Luidruchtige Trillende En Ratelende Waterleidingen Te Dempen?

Als je wat kranen opendraait, hoor je ratelende en trillende waterleidingen? Ben je bang om iemand wakker te maken met waterpijpgeluiden als je onder de douche staat? Er zijn verschillende verklaringen waarom waterleidingen rammelen of trillen, maar ze zullen waarschijnlijk het zwijgen worden opgelegd.

Hoe luidruchtige, trillende en ratelende waterleidingen te dempen : Zorg ervoor dat de leidingen zijn vastgezet met trillingsdempende klemmen, waarbij de klemmen goed vastzitten en op de juiste afstand van elkaar liggen. Wikkel pijpen van schuim om geluid te voorkomen op de plaats waar ze door of over andere materialen gaan. Zorg ervoor dat bepaalde lijnen worden aangemoedigd en dat er wat flexruimte is voor groei en krimp. Bovendien kan het verlagen van de waterdruk of het installeren van een hamervanger ook het rammelen stoppen.

Kijk in deze gids goed naar de oorzaken van het rammelen en trillen van waterleidingen. Praat ook over hoe je kunt voorkomen dat die geluiden je stille huis verstoren. Na het lezen van dit artikel, zult u beter begrijpen hoe u luidruchtige waterleidingen tot zwijgen kunt brengen.

Waardoor Gaan Waterleidingen Trillen En Rammelen?

Waterleidingen zijn een essentieel onderdeel van het leidingsysteem in veel gebouwen. Ze zijn over het algemeen gemaakt van een legering, PEX (crosslinked polyethyleen) of alternatieve niet-metalen buizen en leveren of verwijderen water waarin het nodig is. Vaak bestaat het leidingsysteem uit een combinatie van leidingmaterialen.

Waterleidingen lopen door of over muren, plafonds en vloeren. Lekkende leidingen zijn gemakkelijker te inspecteren en te repareren. Helaas zijn de meeste leidingen verborgen in de constructie, waardoor het onderhoud moeilijk en veel duurder is. Loodgieters die via of in structurele delen lopen, zijn vaak de boosdoener voor rammelaars en trillingen.

Identificeren wat het geluid veroorzaakt en waar het gebeurt, is slechts een deel van de zaak. Bepalen waardoor de leidingen storende geluiden genereren, kan moeilijker zijn. Hieronder staan enkele mogelijke redenen waarom pijpen een mengelmoes van geluiden kunnen genereren.

Hoge waterstress

Hoge waterdruk kan leiden tot lekkages, toiletten die constant leeglopen, kranen die spugen en leidingen die slaan, kloppen, fluiten, piepen, rammelen en trillen wanneer kranen worden geopend of gesloten, of het toilet wordt doorgespoeld. Een te hoge waterdruk kan ervoor zorgen dat leidingen luidruchtig worden.Bovendien kan het waterleidingen, verbindingen en ellebogen, verbindingen, armaturen en zelfs wasmachines en warmwatertanks beschadigen, wat tot dure reparaties kan leiden; plus, het is een verspilling van water.

U denkt misschien dat een hoge waterdruk essentieel is voor een goede douche of een betere waterstroom. Aan de andere kant zal de juiste waterdruk toch een reinigende kracht creëren; het zal de schil er gewoon niet afpellen zoals een waterplukker.

Losse buizen

Waterleidingen kunnen geluid maken als ze niet stevig zijn bevestigd of niet goed worden ondersteund. Trillende waterleidingen zijn normaal gesproken losgeraakt of niet stevig vastgemaakt. Rammelende waterleidingen missen vaak steun of bevestigingsbeugels. Wanneer kranen, toiletten of apparaten zijn geopend, doorgespoeld of geactiveerd, circuleert water door de leidingen om aan de vraag te voldoen.

De beweging en kracht van het water zorgen ervoor dat leidingen buigen en bewegen, wat resulteert in een trilling, ratelend, knallend of piepend geluid. Hetzelfde kan gebeuren wanneer het water wordt afgesloten en de leidingen weer in een rustpositie komen. Losse leidingen maken meer geluid dan correct bevestigde leidingen.

Gevangen lucht

Lucht die door recente reparaties of door een defecte klep in leidingen is vastgelopen, kan ertoe leiden dat kranen sputteren en leidingen gaan trillen, kloppen of rammelen. Opgesloten lucht kan ook een luchthamer veroorzaken als deze zich verzamelt bij een kraan. De ingesloten lucht staat onder druk van het water, dus als de kraan abrupt wordt geopend, vlamt het uit als een luchtpistool.

Door de plotselinge ontsnapping springt het water vaak tegen gesloten kranen en kranen van het apparaat elders in het gebouw, waardoor de waterdruk een klap krijgt. Bovendien kan de waterbeweging ervoor zorgen dat leidingen verschuiven, waardoor een rammel, klop of trilling wordt toegevoegd aan de veelheid aan geluid.

Waterafstotend

Een waterslag is het gevolg als een kraan snel wordt dichtgedraaid, waardoor er een knal ontstaat, gevolgd door stillere ronden om een korte tijd te krijgen. Water in sanitair is onsamendrukbaar, dus wanneer de klep of kraan snel wordt gesloten, bonst het water tegen de klep. Het momentum en de snelheid van de vloeistof creëren een hydraulische schok of hamer.

Het water stort neer op de onverwacht gesloten kraan, dwingt deze zich terug te trekken en vormt een vacuüm in de afsluitklep. Het vacuüm trekt het water terug tegen de klep met een stillere knal. Deze cavitatie heeft een steeds stillere knal totdat het water stopt met bewegen.

Temperatuurveranderingen

Door warm water kunnen leidingen uitzetten en door verwarming of koud water kunnen ze krimpen. De beweging van verwarming of koeling kan ervoor zorgen dat leidingen tegen structurele bouwcomponenten of bevestigingen wrijven, waardoor een trilling, ratelen of piepen ontstaat. Dit geldt met name voor koperen leidingen, die ductiel en kneedbaar zijn. Flexibele plastic buizen zoals PEX kunnen echter ook soortgelijke geluiden maken.

Hoe Te Voorkomen Dat Waterleidingen Trillen En Rammelen?

Waterleidingen die trillen en rammelen vertellen iets over het waterleidingsysteem. De locatie en reden voor het geluid helpen bij het leveren van de remedie. Sommige opties zijn eenvoudiger dan andere en minder duur, terwijl andere meer werk en expertise vergen. Het openen van een muur of plafond is hopelijk niet nodig, maar is een mogelijkheid, afhankelijk van waar de trillende en ratelende waterleidingen zijn.

Laten we eens kijken naar vijf veelvoorkomende oorzaken van ratelende en bewegende waterleidingen:

1. Hoge Waterstress

Hoge waterdruk zorgt ervoor dat leidingen kloppen, trillen, rammelen, piepen, fluiten en knallen. Het kan ook wasmachines, vaatwassers, warmwatertanks, kranen en leidingen beschadigen. Het voelt misschien geweldig aan onder de douche, maar hopen lekkende gaatjes bij naden en voegen is misschien geen douche naar jouw smaak.

De allereerste stap is om erachter te komen of de waterdruk te hoog is. Leen of koop een waterdrukmeter. Het moet op een huishoudkraan worden geschroefd, dus u hebt mogelijk een adapter nodig. De kosten zouden lager moeten zijn dan Verwijder de beluchter van een kraan en draai de rechter in positie, en draai dan aan de kraan.

De waterdruk moet tussen 40 PSI en 60 PSI liggen. Bouwvoorschriften specificeren minder dan 80 PSI, dus als het hoger is, moet de stress worden verminderd.

Om de waterdruk aan te passen, ga je naar de waterdrukregelaar. Het is een klep, vaak met een manometer, die wordt gebruikt om de druk te corrigeren en moet passend zijn na de watermeter, in de buurt van waar het servicewater het huis binnenkomt. Als er geen regelaar is, laat er dan een installeren of doe het zelf als je de vaardigheden en tijd hebt.

Een loodgieter die de installatie uitvoert, past zelfs de waterdruk aan als onderdeel van deze taak en zal u waarschijnlijk uitleggen hoe u dit later kunt doen als dat nodig is. Ik raad aan om te installeren met een aangesloten manometer.

Om de waterdruk af te stellen, zoekt u de hoofdkraan van de waterleiding en draait of draait u deze geleidelijk in de gesloten stand.

Zoek de bout of schroef op de drukregelaar en de borgmoer. Draai de borgmoer een kwartslag tegelijk terug voordat de schroef of bout gaat draaien. Draai de bout met de klok mee om de druk te verhogen en tegen de klok in om de druk te verlagen. Een kwartslag is een goed begin.

Draai langzaam de hoofdwaterkraan en controleer de waterdruk. Als het nog steeds te hoog is, sluit u de hoofdstroom weer af en draait u de schroef een tweede kwart of een halve slag in de juiste richting.

Herhaal totdat de stam minder dan dichter bij 60 PSI is. Om de stelschroef vast te zetten, draait u de borgmoer met een sleutel op de drukregelaar vast.

2. Losse Leidingen

2 Losse leidingenRammelende en trillende waterleidingen worden mogelijk niet goed ondersteund of bevestigd aan structurele bouwelementen. Horizontale leidingen moeten om de 1,8 m tot 2,4 m worden vastgeklemd en verticaal om de 2,4 m tot 3,0 m. In veel huizen worden leidingen vastgezet met beugels die met spijkers zijn vastgemaakt. knal als er water doorheen stroomt.

Betonnen leidingen in kelders of onafgewerkte constructies zijn gemakkelijker te beoordelen en te beveiligen. Zorg ervoor dat de aanwezige beugels goed worden verankerd met schroeven. Gebruik nooit gegalvaniseerde bevestigingen op koperen leidingen, aangezien dit zal leiden tot corrosie en corrosie.

Gebruik nylon of plastic klemmen om doorbraak of ratelende waterleidingen die geluid veroorzaken tot een minimum te beperken, of wikkel de leiding bij de klap in met een stukje rubber, rubberen slang, binnenband of leidingtape. De klem moet strak zitten, maar laat de waterleidingen toe om zowel samen te trekken als uit te zetten.

Leidingen kunnen goed worden ondersteund, maar voelen toch los aan. Voeg extra beugels toe of steun elke 3 of 1,2 m. Voor losse leidingen van leidingkanalen, overweeg om secties van vier voet in leidingisolatie te wikkelen om ruis te minimaliseren. Het schuim voorkomt dat leidingen tegen elkaar en tegen de zijkanten van het station stoten. Het gaat ook de warmwaterleidingen isoleren tegen de kou.

Als het losse pijpgeluid van binnenuit een muur komt, gebruik dan schuimrubberen pijpisolatie of rubber om de pijp te wikkelen waar het door de muur komt. Het moet voorkomen dat de lijn tegen de randen van het gat in beweegt. Bovendien zal het afdichten en vullen van de opening rond de pijpen voorkomen dat geluid van binnenuit de muren uit de opening resoneert.

Als het pijpgeluid in de muur irritant blijft, overweeg dan contact op te nemen met een vakman of de muur open te maken. U kunt ook de waterdruk controleren en deze met 5 tot 10 PSI verlagen om de waterkracht van de leidingen en het geluid te verminderen.

3. Opgesloten Lucht

Lucht die vastzit in waterleidingen kan ervoor zorgen dat kranen sputteren en leidingen gaan rammelen, trillen, kloppen of piepen. Er kan lucht in de waterleiding zijn gekomen door werkzaamheden aan de bronleidingen, weg van het gebouw of binnenin. Als het een luchthamer is die alleen plaatsvindt wanneer een kraan snel wordt geopend of gesloten, sluit deze dan langzaam of vervang de kraan door een kraan. die niet zo snel open of dicht gaat.

Volg deze stappen om de lucht uit het waterdistributiesysteem in Your House te laten ontsnappen:

Zorg ervoor dat de hoofdwaterklep, die zich bevindt tot aan de watermeter of waar deze het gebouw binnenkomt, volledig open staat.

Open de kranen van de kranen die zich het dichtst bij het hoofdtoevoerpunt bevinden, tot de kranen op de hoogste verdiepingen of het verst verwijderd van de kraan. Je zet op alle locaties zowel warme als koude kranen open om het water te bedienen, zoals buitenkranen. Je hoeft ze alleen maar voor de helft te openen.

Misschien wilt u emmers of slangen gebruiken om te voorkomen dat buitenkranen dicht bij huis overstromen. Leg de toiletten en bedien de vaatwasser en wasmachine door middel van een spoeling, plus vul een glas uit koelkastdispensers.

Laat het water 10 tot 15 minuten lopen of totdat het zonder sputteren of geluid stroomt.

Sluit alle kranen in de omgekeerde volgorde waarin ze zijn geopend, dus de kranen die zich het dichtst bij de mensen bevinden die zich het dichtst bij de hoofdwaterkraan bevinden. Wacht ongeveer twee minuten tussen het sluiten van elke kraan. Spoel bovendien het toilet door nadat u de kranen in de buurt hebt gesloten.

Als het sputteren aanhoudt, kan er ergens een luchtlek zijn in de constructiewatermethode en moet u ook contact opnemen met een loodgieter.

4. Waterhamer

4 Waterhamer

Een waterslag is het gevolg als een kraan snel wordt gesloten, waardoor een knal of hydraulische schok ontstaat waardoor leidingen, kranen en zelfs apparaten kunnen springen. Moderne wasmachines en vaatwassers hebben magneetventielen die ook snel sluiten en ook een hamerslag kunnen veroorzaken.

De schok of knal genereert 100s PSI en kan leidingen, kleppen, kranen en apparaten beschadigen, inclusief waterverwarmers, omdat de hydraulische schok talloze PSI-druk kan uitoefenen. Koperen pijp genereert ook een luidere knal in vergelijking met andere pijpmaterialen.

Onderzoek de drukregelklep en verminder de spanning 5 tot 10 PSI. Het kan het geluid repareren en ook helpen geld en tijd te besparen.

Als het verlagen van de waterdruk de haast niet oplost, installeer dan een waterslagafleider of mini-afleider op de flexibele waterleiding tussen de armatuur en de muur of achterkant van de kast. Een afleider is een vervaardigde luchtkamer met een afgesloten ruimte en een diafragma .

De overtollige waterdruk duwt tegen het membraan en zet uit naar de afgedichte kamer, absorbeert deze en voorkomt de hydraulische schok. U kunt een hamervanger op zowel de koud- als de warmwaterleiding naar het armatuur vragen.

5. Temperatuurveranderingen

Heet en koud water kan metalen en plastic buizen aantasten en ervoor zorgen dat ze in de bevestigingen verwisselen of rammelen en trillen als ze in contact komen met andere stoffen. De atmosfeertemperaturen over de leidingen kunnen vergelijkbare effecten hebben.

Om lawaai veroorzaakt door temperatuurschommelingen te voorkomen, moet u ervoor zorgen dat de leidingen correct zijn vastgemaakt en bevestigd. Voeg extra beugels of steunen toe als de leidingen te veel lijken te bewegen.

Om ruis te minimaliseren, wikkel de buizen waarin ze door beugels of over bevestigingen gaan. Isoleer leidingen met buisfolie of neopreen schuimbuisisolatie om te beschermen tegen temperatuurschommelingen en lawaai. Temperatuur kan de lengte, diameter en stijfheid van pijpen beïnvloeden, ongeacht van welk materiaal ze zijn gemaakt. Het kan ook van invloed zijn op hoeveel drukleidingen ook kunnen verdragen.

30 meter PVC-buis krimpt of verlengt ongeveer 3/20 cm bij elke temperatuurverandering van -12 C. Koperen pijp verandert 1/25 cm onder dezelfde omstandigheden. Bijgevolg, als het water op het punt 13 C is en het verandert in 49 C, kan die verandering van 18 C ervoor zorgen dat aluminium pijp meer dan 3/13 cm langer wordt en PVC 2-3/20 cm langer wordt. Uw huis heeft misschien geen lange leidingen, maar temperatuurschommelingen zullen nog steeds leidinggeluid veroorzaken.

PE-buisisolatie 42 x 25 mm - 2 m (op 2 x 1 m gesneden)
  • Toepassing: maximaal Gemiddelde temperatuur + 100 °C
  • Brandgedrag volgens DIN EN 13501-1 Euroklasse E
  • Kleur: grijs
  • Warmtegeleiding W/(m*K) 0,040
  • bijv. 15-9 mm = voor 15 mm buis buitendiameter x 9 mm isolatiedikte
DQ-PP Buisisolatie, 10 m rol, Ø 18 mm, 6 mm isolatiedikte, rood, PE-schuim, isolatieslang, buisisolatie, isolatie voor verwarmingsbuis en warmwaterleiding
  • Merkkwaliteit DQ-PP: Onze PE-buisisolatie voor buizen is gemaakt van stevig...
  • Materiaal: De slang is gemaakt van PE-materiaal met gesloten cellen conform...
  • Veiligheid: Gebruikstemperatuurbereik: tot 90 graden Celsius. Warmtegeleiding:...
  • Toepassing: zeer flexibel, minimaliseert energieverlies, bescherming tegen...
  • Assortiment: Deze isolatieslang is verkrijgbaar in gedeeltes, dikte 4 mm en 6...
Zwarte Buisisolatie 1.7-1.8m, Polyethyleen Buisisolatie, Lage Thermische Geleidbaarheid, Rubberen Buisisolatie Voor Verwarmingsbuis, Zonnebuis, Badkamers Binnenshuis (Maat : 32MM*20MM/1.8M)
  • 1. Buisisolatie wordt gebruikt voor isolatie waar mechanische...
  • 2. Deze Schuimbuis is bestand tegen contact met veelgebruikte bouwmaterialen...
  • 3. Schuimbuismaat: 0,2/4,3 inch (6-110 mm) binnendiameter, 1,7-1,8 m (5,6-5,9...
  • 4. Multifunctionele isolatiekous: isolatiefloss is meer geschikt voor alle...
  • 5. Eenvoudig te installeren pijpisolatie: de isolatiepijp kan direct op de...
Austroflex 30 m steenwol buisschaal aluminium gelamineerd 28 mm x 20 mm buisisolatie
  • Artikeltype: Steenwol buisschaal
  • Uitvoering: aluminium gelamineerd
  • Toepassing: Warmwaterleidingen, verwarmingswaterleidingen
  • Geschikt voor: warm water, verwarmingswater
  • Materiaal: Mineraalwol met aluminium gelamineerd
Verdikte 9-20mm Waterdichte Buisisolatie, Rubberen Buisisolatie, Polyethyleen, 1.7-1.8m Schuim Buisisolatiebuizen Gebruikt In Fabrieksstoomleidingen (Maat : 32MM*15MM/1.8M)
  • 1. Buisisolatie Sterke flexibiliteit: Buisisolatiebuizen goede wikkeling en...
  • 2. Schokabsorptie en geluidsabsorptie: het oppervlak van het isolatiemateriaal...
  • 3. Schuimslang maat: 0,2/4,3 inch (6-110 mm) binnendiameter, 1,7-1,8 m (5,6-5,9...
  • 4. Schuimbuizen Breed scala aan toepassingen: geïsoleerde buizen worden veel...
  • 5. Het buisisolatieschuim wordt gekenmerkt door een eenvoudige en gemakkelijke...
Rohrisolierung Kautschuk Insul-Tube-H-Plus 10x22 buisisolatie, grijs
  • Flexibele buisisolatie van zacht gesloten celschuim (rubber)
  • Toepassingsgebied: verwarming en sanitair bereik volgens EnEV - 50% EnEV
  • Brandgedrag BLs3d0 (EN 13501-1)
  • Temperatuurbereik: tot 110 °C (EN 14707)
  • Minimaal aantal stootverlijmingen, omdat het eindeloos product
Aluminium gelamineerde buisschaal, buisisolatie van steenwol 0,040 W/MK (28 x 30 mm x 1 meter)
  • - Omschrijving: Alle informatie die je bij ons vindt toont altijd de...
  • Brandklasse: niet brandbaar A2 volgens EN 14303:2015 / smeltpunt steenwol > 1000...
  • Warmtegeleidingscoëfficiënt: vanaf 0,037 W/(mK) volgens DIN 52613-/EN ISO 8497
  • Geproduceerd in AS-kwaliteit volgens AGI Q135
  • Vormvast en drukvast/buisschalen lengte 1 meter
ArmaFlex HP 22mm x 10mm x 25m Armacell buisisolatie rubber isolatieslang
  • Praktische verwijderingspunt
  • Toepassingsgebied: tot +85 °C
  • Bouwstofklasse: CL-s3, d0, zelfdovend, niet druppelend, leidt geen vuur
  • Eindeloze isolatieslang - geen reststukken
Austroflex Buisisolatie, 42 m, steenwol, aluminium gelamineerd, 15 x 20 mm
  • Type product: steenwol buisisolatie.
  • Uitvoering: aluminium gelamineerd.
  • Toepassing: warmwaterleidingen, cv-buizen.
  • Geschikt voor: warm water, verwarmingswater.
  • Materiaal: steenwol, gelamineerd met aluminium.
NMC isoleerslang, met dikte van 6 mm, met gatdiameter van 15/18/22/28/35, 10 m lang, buisisolatie, blauw/rood (6 mm x 15 mm x 10 m, rood)
  • Heeft een dikte van 6 mm en is beschikbaar met een gatdiameter van 15 tot 35 mm.
  • Het is een isolatie voor PE-schuimbuizen met een "gecoëxtrudeerde" buitenste...