De meest geliefde drank ter wereld is koffie. Ook drinken mensen over de hele wereld bijna 19 miljard pond (8,6 miljard kg) per jaar.

Als je een koffieverslaafde bent, ben je waarschijnlijk goed bekend met de koffiegezoem die niet lang na de eerste paar slokjes komt. Alleen al de geur zal je opbeuren.

Er is echter enige controverse geweest over de vraag of dagelijkse koffieconsumptie echt goed voor je is, vooral gezien het effect op de gezondheid van het hart en de bloeddruk.

Dit artikel informeert u of koffie uw bloeddruk beïnvloedt en of u moet overwegen om uw dagelijkse koffiefixatie terug te draaien.

Hoe Verhoogt Koffie De Bloeddruk?

Matige koffie-inname kan bij bepaalde mensen een neutraal of gunstig effect hebben op hypertensie.

Cafeïne kan een vasoconstrictor zijn. Dit betekent dat het de bloedvaten kan verkleinen en de bloeddruk kan verhogen. Cafeïne werkt door zich te binden aan verschillende hersenreceptoren. Experts zijn het erover eens dat antioxidanten en andere koffieverbindingen een beschermend effect hebben op bloedvaten.

De effecten en nadelen van het drinken van koffie blijven enigszins controversieel, omdat onderzoek niet is afgerond.

Met Hoeveel Wordt Uw Bloeddruk Verhoogd Door Koffie?

Op korte termijn kan koffie de bloeddruk verhogen.

De FDA beveelt aan dat volwassenen hun inname beperken tot 400 mg cafeïne per dag. Een gewoon koffiekopje kan 80 tot 100 mg cafeïne opleveren. Een blikje frisdrank kan tussen de 30 en 40 milligram bevatten.

Een overzicht van 34 onderzoeken wees uit dat cafeïne de bloeddruk kan verhogen. Dit geldt vooral als je niet veel koffie drinkt. Over het algemeen verhoogt het drinken van 200-300 milligram cafeïne uw systolische bloeddruk met 8 mm Hg, terwijl uw diastolische bloeddruk met 6 mm Hg stijgt. Cafeïne kan de bloeddruk echter slechts gedurende drie uur verhogen.

Potentiële Langetermijneffecten

Hoewel koffie na het drinken de bloeddruk tijdelijk kan verhogen, houdt het effect niet langer aan.

Voor mensen met een verhoogde bloeddruk blijkt uit bestaande literatuur dat het onwaarschijnlijk is dat de dagelijkse inname van koffie de bloeddruk of het algehele risico op hartaandoeningen aanzienlijk beïnvloedt.

Er Zijn Enkele Potentiële Gezondheidsvoordelen Aan Koffie.

Er zijn aanwijzingen dat 35 kopjes koffie per dag gunstig kunnen zijn voor verder gezonde mensen. Het wordt in verband gebracht met een afname van 15% van het risico op het ontwikkelen van hartaandoeningen en een lagere kans op overlijden door vroeggeboorte.

Van veel bioactieve stoffen in koffie is aangetoond dat ze krachtige antioxidanten zijn en oxidatieve stress verminderen.

Onderzoekers zijn van mening dat de gezondheidsvoordelen van koffie opwegen tegen de mogelijke negatieve effecten die het kan hebben op mensen die het regelmatig consumeren.

Er is ook meer onderzoek nodig om te helpen verklaren hoe koffie op de lange termijn de menselijke gezondheid beïnvloedt. Voor nu lijkt het absoluut gezond te zijn, en het kan zelfs een heilzame gewoonte zijn om te hebben.

Hoewel langetermijnonderzoek schaars is, suggereren sommige rapporten dat het drinken van koffie vaak niet wordt geassocieerd met een stijging van de bloeddruk of het risico op hart- en vaatziekten. Koffie bevat antioxidanten die de gezondheid van uw hart kunnen verbeteren.

Moet Je Koffie Vermijden Als Je Al Een Hoge Bloeddruk Hebt?

Moet Je Koffie Vermijden Als Je Al Een Hoge Bloeddruk Hebt

Bij de meeste mensen is het onwaarschijnlijk dat een matige koffie-inname een grote invloed heeft op het risico op bloeddruk of hartaandoeningen, zelfs als er al bij u een hoge bloeddruk is vastgesteld.

De waarheid is dat het misschien omgekeerd is.

De bioactieve componenten van koffie kunnen gezondheidsvoordelen hebben, zoals het verminderen van ontstekingen en oxidatieve stress.

Langdurig cafeïnegebruik is natuurlijk niet aan te raden, zeker niet als je al een hoge bloeddruk hebt.

Als u niet dagelijks koffie drinkt, kunt u het beter even in de wacht zetten totdat uw bloeddruk onder controle is voordat u dit drankje in uw routine opneemt, omdat het uw bloeddruk op korte termijn kan verhogen.

Houd er rekening mee dat te veel koffie nadelige gezondheidseffecten kan hebben. Een gezonde levensstijl en voedingsgewoonten zijn belangrijk.

Regelmatige lichaamsbeweging in combinatie met een dieet dat rijk is aan fruit, magere eiwitten, groenten en volle granen, blijft een van de beste manieren om een gezonde hartgezondheid en bloeddruk te bevorderen.

In plaats van je zorgen te maken over hoeveel koffie je drinkt, zal het focussen op deze gezonde gewoonten je helpen om meer uit je bronnen te halen.

Matige koffieconsumptie per dag veroorzaakt waarschijnlijk geen hoge bloeddruk. Het houden van een uitgebalanceerd dieet en een gezonde levensstijl heeft waarschijnlijk een groter effect op de bloeddruk dan koffie-inname.

Verhoogt Cafeïnevrije Koffie De Bloeddruk?

Koffie bevat veel andere verbindingen dan cafeïne. Andere verbindingen kunnen ook verantwoordelijk zijn voor bloeddrukeffecten.

Een persoon kan echter proberen over te schakelen op cafeïnevrije koffie om te zien of zijn bloeddruk zal dalen.

Wanneer Moet Je Geen Koffie Drinken?

Sommige mensen denken dat het drinken van koffie angst, slapeloosheid of trillingen veroorzaakt. Anderen kunnen reflux en brandend maagzuur ervaren. Deze symptomen komen vaak voor bij koffie en moeten worden gestopt.

Onderzoekers beweren dat frequente koffiedrinkers ontwenningsverschijnselen kunnen krijgen, zoals een slecht humeur en hoofdpijn als ze plotseling stoppen met drinken. Daarom moeten ze, als ze hun inname willen minimaliseren, het aantal kopjes geleidelijk verminderen.

De auteurs van de analyse in JACC: Clinical Electrophysiology merken op dat bepaalde artsen suggereren dat mensen met atriale fibrillatie of andere aandoeningen met een onregelmatige hartslag koffie vermijden.

Ze meldden echter dat een dagelijkse inname van maximaal 300 milligram cafeïne per dag over het algemeen gezond is en zelfs kan helpen tegen hartritmestoornissen.

Onderzoekers waarschuwden echter dat koffie moet worden vermeden als aritmie-episodes sterk verband houden met cafeïne.

Alternatieven Voor Koffie

Koffiesurrogaten kunnen cafeïne bevatten. Anderen zijn meestal vrij van cafeïne. Mensen kunnen proberen:

  • Graandrankjes of geroosterde gerst
  • Witlof koffie
  • paardenbloem wortel koffie
  • Rooibos thee
  • yerba Mate

Is Het Mogelijk Om Te Stoppen Met Koffie Drinken En Je Bloeddruk Te Verlagen?

Cafeïne kan de bloeddruk doen stijgen. Onderzoekers hebben geconcludeerd dat cafeïne het voor de slagaders moeilijker kan maken om zo groot te blijven als nodig is voor een gezonde bloeddruk. Deze verhoging van de bloeddruk kan worden gemist als u niet stopt met het innemen van cafeïne.

Gevolgtrekking

Koffie is wereldwijd een van de meest populaire dranken, maar wordt ervan beschuldigd hoge bloeddruk te veroorzaken.

Onderzoek toont aan dat koffie kan bijdragen aan een korte termijn verhoging van de bloeddruk.

Er is echter geen langetermijncorrelatie met een hogere bloeddruk of het risico op hart- en vaatziekten gemeld bij mensen die het vaak drinken.

In plaats daarvan kan koffie, vanwege het hoge gehalte aan antioxidanten, de gezondheid van het hart bevorderen.

Hoewel meer onderzoek nodig is, is het waarschijnlijk dat matige koffieconsumptie een gezonde gewoonte is.