Onderzoek

beoordeeld

Deskundige adviseur

Olie is een van de meest waardevolle hulpbronnen op aarde. In sommige kringen wordt het zelfs zwart goud genoemd. Het is niet de enige vloeistof die deze titel draagt. Deze titel was in het bezit van koffie vóór de ontdekking en evaluatie van olie. Koffie is nog steeds een van de meest waardevolle goederen ter wereld. Koffie is eigenlijk het op één na belangrijkste handelsartikel op de wereldmarkt. Onderzoekers schatten dat koffie wereldwijd de populairste drank is, met meer dan 2 miljard kopjes die elke dag worden gedronken. Je hebt vast een kop warme koffie op tafel of in je hand terwijl je dit artikel leest. Ik heb een kopje koffie bij me terwijl ik schrijf. Maar hoe werd dit drankje zo populair, niet alleen in een bepaald deel van de wereld, maar in bijna elke uithoek van de planeet? Van verre, tropische eilanden tot de commerciële centra, deze drank is geliefd, gehaat, gevreesd, verboden en geprezen. We nemen je mee terug in de tijd terwijl we de rijke geschiedenis en oorsprong van koffie verkennen. We zullen de ontdekking, het vroege gebruik en meer informatie over de tumultueuze, interessante en boeiende geschiedenis van dit prachtige drankje overwegen.

Vroege Geschiedenis Van Koffie

Wie was de eerste persoon die koffie ontdekte in de geschreven geschiedenis? Welnu, volgens onderzoek en historici was de gelukkige eerste persoon een man genaamd Kaldi die in Ethiopië woonde. Men kan dus stellen dat Ethiopië de geboorteplaats van koffie is. Hoe ontdekte een eenvoudige geitenhoeder de majestueuze drank van koningen, koffie? Welnu, Kaldi woonde rond de 6e eeuw CE in de centrale hooglanden van Ethiopië. Volgens de overgeleverde traditie merkte hij op dat zijn normaal rustige geiten veel energie kregen na het eten van de rode, kersachtige vrucht van een bepaalde plant. Ze waren zo actief dat ze ’s nachts niet konden slapen. Hij probeerde het fruit zelf en ervoer hetzelfde effect. In zijn opwinding toonde hij het fruit aan een plaatselijke monnik die het gebruikte om zelfs tijdens de lange avondgebeden wakker te blijven.

Het Arabisch Schiereiland

In 1100 realiseerden de Arabieren zich hoe belangrijk deze vrucht was en plantten ze de eerste koffiebomen op het Arabische schiereiland. Koffie werd daar al snel een hoofdbestanddeel van de voeding, en de mensen noemden het gahwah . Dit is een goede indicatie van het toegenomen belang van koffie. Oorspronkelijk verwees de naam naar wijn. Toen, uiteindelijk, vertaalden de Europeanen het in de betekenis van de wijn en wijn van de islam. ’s Werelds eerste coffeeshop, Kiva Han, werd in 1475 in Constantinopel geopend.

Ondanks de wijdverbreide aantrekkingskracht begonnen er echter wat problemen te brouwen (bedoelde woordspeling) voor dit drankje. De drank werd illegaal gemaakt door Khayr Beymakes, de toenmalige gouverneur, slechts een halve eeuw nadat coffeeshops zo populair werden in Mekka. Waarom? Want de koffiehuizen roeren potten met maatschappelijke discussies en vraagstukken. Hij was bang dat het drinken van koffie onenigheid en opstand in zijn stad zou veroorzaken, en hij hield van zijn macht. Om het verbod af te dwingen, beveelt hij dat alle coffeeshops in zijn rijk moeten worden verboden: zelfs zo ver weg als Constantinopel. Dit is een berisping voor koffieliefhebbers in het hele koninkrijk. Het resultaat? Rellen en chaos in zijn stad. Deze rellen stoppen niet alleen in zijn directe omgeving; ze verspreiden zich over het hele land! De sultan van Caïro kwam tussenbeide toen het gevaarlijk werd. Hij stuurt een proclamatie dat de gouverneur ongelijk heeft en zelfs meer: koffie is de heilige drank. De gouverneur wordt gearresteerd en geëxecuteerd.

Koffie In Europa

Hoe is koffie van het Arabisch Schiereiland Europa binnengekomen? U moet begrijpen dat het Arabische schiereiland destijds het centrum van de internationale handel was. Vandaar dat kooplieden die hun goederen in Europa verbreiden, deze drank meenamen. Venetië kreeg koffie in 1570. Deze zeldzame drank was aanvankelijk alleen verkrijgbaar voor mensen met grote rijkdom. Het effect ervan in Europa was, bij gebrek aan een beter woord, revolutionair.

Waarschijnlijk vanwege het zwarte uiterlijk en de bittere smaak, in tegenstelling tot de zoete dranken die de Europeanen gebruikten, keken mensen met angst naar koffie. Ze beschouwden koffie als de duivel in vlees en veroordeelden iedereen die het consumeerde. De drank werd in 1615 door de geestelijkheid van Venetië verboden. De zaken werden zo verhit en tot een hoogtepunt, totdat paus Clemens VIII tussenbeide kwam, de Drank van Satan dronk en besloot dat er niets kwaads aan was. Sommige koffiezaden werden zelfs gedoopt. Met goedkeuring van de kerk werd koffie populairder dan ooit!

Om vele redenen heeft koffie Europa stormenderhand veroverd. Allereerst bood de populariteit van deze bittere drank ondernemende mensen een enorme economische kans. Deze Europese kooplieden kregen dagvaardingen waardoor ze gebieden konden koloniseren met de juiste omgeving voor de koffieteelt.

Een andere manier waarop koffie een revolutie teweegbracht in Europa, was de opkomst van koffiehuizen. Koffiehuizen dienden, net als op het Arabisch schiereiland, als plekken voor sociale bijeenkomsten en voor het bespreken van sociale kwesties en het uitwisselen van roddels. Omdat je voor de prijs van één kop koffie (een cent) veel informatie kon krijgen, werden koffiehuizen al snel een populaire plek om nieuws en informatie te vinden. Het eerste Engelse koffiehuis werd in 1652 in Engeland geopend. In 1688 opende Edward Lloyds een koffiehuis. Dit werd Lloyds, een van de meest herkenbare en bekende verzekeringsmaatschappijen.

Koffie Over De Hele Wereld

Koffiebonen waren voor Nederlandse handelaren een manier om geld te verdienen en succes te vinden. Na veel inspanningen kregen de Nederlanders in de 17e eeuw eindelijk koffiebonen. Omdat ze veel kolonies hadden, besloten ze te planten waar ze dachten dat de koffie zou groeien. Hun pogingen om in India te planten waren zeer vruchteloos, maar ze vonden uiteindelijk succes op sommige van hun gekoloniseerde eilanden, vooral het nu populaire Java.

De Nederlanders hebben een revolutie teweeggebracht in de koffieproductie en het drinken in heel Europa. Zij waren ook de eersten die de drank koffie noemden .

Koffie In Azië

In 1600 hadden Arabië en veel moslimprovincies en -staten in Afrika een wurggreep op de teelt en handel van koffie over de hele wereld. Om ervoor te zorgen dat de status quo bleef, werd de export van vruchtbare koffiebonen die elders geplant konden worden verboden. Om koffiebonen te steriliseren, werden ze gekookt. Baba Budan, een Aziatische indiaan, heeft een manier gevonden om dit te omzeilen. De eenvoudigste methode die hij gebruikte om koffiezaden uit Mekka te smokkelen, was het zaad aan de binnenkant van zijn maag te binden. Toen hij thuiskwam, cultiveerde hij in het geheim de bonen en introduceerde hij koffie in India.

Koffie In Amerika

De koffie-industrie van Brazilië is de grootste ter wereld en is ontstaan door een illegale affaire. In 1727 viel een Braziliaanse kustwachtofficier die een bezoek bracht aan Cayenne, Frans Guyana, voor de vrouw van de gouverneur. Als blijk van hun verboden liefde gaf ze hem een boeket. Het boeket bevatte gestolen koffiezaailingen aan de basis. Deze werden vervolgens naar Brazilië gebracht om te worden gekweekt. Zo ontstond de Braziliaanse koffie-industrie, die al eeuwenlang de wereldkoffiehandel domineert.

De geheime zaailingen zijn verantwoordelijk voor meer dan 15 miljoen koffiebomen in de komende 50 jaar. Van de Caraïben tot de Amerika’s, deze gesmokkelde zaailingen legden de basis voor de bloeiende koffie-industrie.

Conclusie

Je kunt de prachtige, bewogen geschiedenis van dit prachtige drankje zien. De volgende keer dat u een kopje koffie bestelt of zet, denk er dan eens over na hoe ver het is gekomen van de ontdekking van een eenvoudige geitenhoeder tot een miljardenindustrie.