De impact van klimaatverandering op het vermogen van Mexico om maïs te produceren, is een waarschuwingssignaal dat het nog erger kan worden.

Maïs is een van de belangrijkste landbouwproducten van Mexico. Hoewel Mexico niet aan de top van de wereldwijde producentenranglijst staat, is de maïsproductie van vitaal belang. Het is een belangrijke voedselbron voor de staat en een inkomstengenererend goed.

Helaas voor het Latijns-Amerikaanse land lijkt de klimaatverandering echter een aanzienlijk stempel te hebben gedrukt op het vermogen om het gewas te produceren, een teken dat het nog erger zou kunnen worden.

Door De Stijgende Temperaturen Is Het Onmogelijk Om Maïs Te Laten Groeien

Eerder deze week meldde VOA News dat de grond op landbouwgronden in heel Mexico ernstig is verslechterd, door klimaatverandering waardoor landerijen opdrogen en de productie van gewassen veel moeilijker wordt.

Sprekend met de nieuwsbron, legde Sol Ortiz, de directeur van de klimaatveranderingsgroep bij het landbouwministerie van het land, uit dat tot 75 percent van de countrysgrond voor gewassengroei onbewoonbaar is geworden. Hij wees erop dat gebieden zoals Tehuacan, een centrale Mexicaanse landbouwhotspot, ernstige temperatuurstijgingen hebben gezien als gevolg van klimaatverandering en nu te droog zijn voor boeren.

Nog onheilspellender legde hij uit dat het voor het land ook slechter kan gaan. We weten dat er gebieden zullen zijn die getroffen zullen worden door de toegenomen regenval. Hij legde uit dat dit van invloed zal zijn op de regenpatronen en, op zijn beurt, op de landbouw en de voedselveiligheid.

NOA News legde ook uit dat het maïsteeltareaal van Tehuacan tussen 2015 en 2016 met 18% is afgenomen, met een geschatte 40.000 hectare. Landelijk is dat aantal in dezelfde periode echter met 4 procent gedaald. Vorig jaar is dat land nu nog maar 7,4 miljoen hectare groot.

Volgens de nieuwsmedia had klimaatverandering ernstige schade toegebracht aan boeren in Tehuacan. Volgens berichten had Puebla, waar Tehuacan te vinden is, het afgelopen jaar een temperatuurrecord van 26,8 graden Celsius. Dit was de hoogste temperatuur gemeten, een stijging van 2,1 graden ten opzichte van 1985 toen de metingen begonnen.

Deze effecten waren verwoestend voor een land dat het grootste deel van zijn maïs exporteert. Statistieken hebben aangetoond dat de maïsexport van Mexico sinds 2016 constant is gedaald, met cijfers van 5.128 cm, een daling van 2,51 procent ten opzichte van het niveau van het voorgaande jaar.

Wereldwijde Gewasproductieopbrengsten Dalen

Dit heeft verschillende boeren gedwongen om enkele cruciale veranderingen aan te brengen in de manier waarop ze werken, sommige hebben hun landbouwprocessen veranderd, terwijl anderen zijn gedwongen te vertrouwen op andere gewassen die bestand zijn tegen het barre weer.

Zoals verwacht, is de voedselproductie van Mexicos niet de enige die door stijgende temperaturen wordt beïnvloed. Green Biz publiceerde vorig jaar een artikel over onderzoek van wetenschappers van het Institute on the Environment van de Minnesota University, die probeerden inzicht te krijgen in de effecten van klimaatverandering op de wereldwijde voedselproductie.

In het artikel staat dat de wetenschappers gegevens over de productiviteit van gewassen van over de hele wereld hebben verzameld, met een bijzondere focus op topgewassen die voedselcalorieën opleveren. Deze omvatten maïs, rijst en tarwe, evenals oliepalm, suikerriet, gerst en koolzaad. De onderzoekers concludeerden dat, hoewel de wereldwijde oogstopbrengsten niet over de hele linie waren gedaald als gevolg van klimaatverandering, ze over het algemeen een ernstige impact hadden gehad.

Onderzoekers suggereerden ook dat landen in het armere derde deel van de wereld mogelijk kwetsbaarder zijn voor voedseltekorten dan landen in de eerste wereld, omdat ze niet de koopkracht hebben die nodig is om voldoende productie te importeren om hun tekorten te compenseren.